Разтуриха лагера на майките пред МС, те са решени на гражданско неподчинение

Финансовият министър подписа, нещата ще се случат, заяви Мая Манолова

11.10.2018 | 13:05 Редактор: Тодор Петров
Разтуриха лагера на майките пред МС, те са решени на гражданско неподчинение

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Палатковият лагер на протестиращите майки на деца с увреждания бе вдигнат сутринта от бул. "Дондуков", а впоследствие не бе позволено той да бъде преместен на тротоара пред Министерския съвет.

Майките на деца с увреждания прекараха цялата нощ под прозорците на правителството и обявиха гражданско неподчинение. Поради това полицаите им съставиха предупредителни актове.

Точно 28 бяха разпънатите палатки, а идеята на протестиращите е, че областите в България са 28, като във всяка от тях има майки, грижещи се за своите деца с увреждания.

Протестиращите майки настояват обещаното им от властта да бъде гласувано и прието в спешен порядък. Те заплашиха с непрекъснато гражданско неподчинение до приемането на исканията им.

Премиерът Бойко Борисов и тази сутрин не се срещна с майките, но те очакват такава среща все пак да се проведе. Сред тях обаче се появи омбудсманът Мая Манолова, която подкрепя протестиращите от първия ден.

"Ще стоя до тях, докато абсолютно справедливите им искания бъдат изпълнени. За мен е важно, че финансовият министър сложи своя подпис под плана за действие, което е гаранция, че нещата ще се случат", заяви Манолова пред Bulgaria ON AIR.