България скърби! Ден на национален траур за загиналите в тежката катастрофа край Своге

16 души зaгубиха живота си, а 21 бяха ранени при инцидента на 25 август

27.08.2018 | 07:11 Редактор: Василена Василева
България скърби! Ден на национален траур за загиналите в тежката катастрофа край Своге

Ден на национален траур в памет на жертвите от тежката катастрофа край Своге. 16 души загинаха, а 21 бяха ранени при инцидента в събота. В памет на загиналите националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина. 

15 от загиналите при катастрофата са от Световрачене. Сред тях има и 13-годишно момче, което е пътувало с баба си. Хората били организирани от пенсионерския клуб в селото и се връщали от екскурзия в манастира "Седемте престола". В автобуса били и от фолклорен ансамбъл "Иглика". 

Днес в църквата в Световрачене ще има панихида в памет на загиналите.

18 от ранените остават в болници в София след инцидента. Шестима души са в "Пирогов", реална опасност за живота има за 3-ма от тях. Те са в тежко състояние. Поддържат ги в изкуствена кома. Останалите трима са по-добро състояние, но все още не може да се каже, че са възстановени, съобщи проф. д-р Асен Балтов. По негови думи има нужда от кръводаряване. 

В "Света Анна" са настанени шест души - пет жени и един мъж. От тях в най-тежко състояние е жена на 62 години. Тя е интубирана и е в критично състояние след претърпяна операция. Във ВМА има двама души, които са в стабилно състояние. В "Царица Йоана" е настанен един мъж на 59 години. С охлузвания и рани, но без опасност за живота.

"Разговарях с една от по-леко пострадалите, настанена в "Пирогов". Близките на загиналите ще бъдат подпомогнати финансово от Столичната община. За размер на обезщетенията обаче не мога да говоря", коментира пред Bulgaria ON AIR кметът на Световрачане Светла Николова.

Днес ще бъде направен повторен оглед на мястото на катстрофата. Очаква се да стане ясно и дали ще има конкретни обвинения за трагедията. 

Разследването се води от Националната следствена служба. Прокуратурата обяви, че работи по три основни версии за причините за инцидента - превишена скорост, автобус без редовен технически преглед и некачествен асфалт. 

Към момента на катастрофата автобусът се е движил с 53 километра в час при ограничение 40. Установено е, че шофьорът Григор Григоров е бил трезвен и не е бил под влиянието на упойващи или наркотични вещества. Той е настанен за лечение в ИСУЛ. 

Пътят е бил ремонтиран до края на 2016 година, когато по документи е приет от изпълнителя като отличен и отговарящ на всички изисквания. Местни твърдят обаче, че асфалтът на това трасе при най-малкия дъжд става изключително хлъзгав.

В късния следобед вчера експерти взеха проби от пътната настилка. Фирмата, извършила ремонта на пътния участък в Искърското дефиле, отрче тя да има вина за инцидента.

Панихида в памет на загиналите ще бъде отслужена в манастир "Седемте престола" край Своге. Около час преди трагичния инцидент, хората от катастрофиралия автобус посетили светата обител. 

Те разгледали манастира за около 15 минути. Слезлите от автобуса били предимно възрастни и трудно подвижни хора. Имало и две момчета на около 14-16 години, разказаха от манастира. Едното от тях запалило свещ и пуснало пари в кутията за дарения в храма.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)