16 души загинаха, десетки се борят за живота си след ада край Своге!

17-годишният злополучен автобус не е минал задължителен технически преглед в началото на август

26.08.2018 | 10:00 Редактор: Тодор Петров
16 души загинаха, десетки се борят за живота си след ада край Своге!

16 души загинаха, а десетки се борят за живота си след жестоката катастрофа край Своге. Сред загиналите има и 14-годишно дете. 

Около 17 часа вчера автобус с 34-ма пътници излезе от пътя и се преобърна в дере в Искърското дефиле. 13 души загинаха на място, един на път за "Пирогов", а двама след настаняване в съответните лечебни заведения.

След трагедията снощи стана ясно, че 17-годишният автобус, в който са пътували хората, не е минал задължителен технически преглед в началото на август. По време на тежкия инцидент вали проливен дъжд, шофьорът губи управление и автобусът помита 4 коли, преобръща се, къса мантинелата и започва да се търкаля по склон с височина около 30 метра. 

Пътниците в автобуса са се връщали от екскурзия до манастира "Седемте престола". Все още не е ясно дали хората са били с колани или не. 

Президентът Румен Радев и првителството изказаха съболезнования на близките на загиналите. Министър-председателят Бойко Борисов обяви понеделник, 27 август, за ден на национален траур в памет на жертвите на трагичния инцидент. Националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

Вижте във видеото хипотезите на властите за катастрофата.