Опасно време ни очаква през уикенда! Как да реагираме при наводнение?

През последната седмица служителите на ГД Пожарна безопасност са реагирали на стотици сигнали

22.06.2018 | 13:55 Редактор: Велислав Филипов
Опасно време ни очаква през уикенда! Как да реагираме при наводнение?

[related_articles]

През последната седмица служителите на ГД Пожарна безопасност и защита на населението са реагирали на стотици сигнали за паднали дървета, наводнени мазета и приземни етажи и други подобни инциденти. Все пак няма данни за по-тежко пострадали хора. 

От БЧК обявиха, че също са готови да се притекат на помощ при бедстващи хора.

По думите на гл. инспектор Стефан Стефанов от Пожарна безопасност трябва винаги да сме нащрек за евентуални инциденти и да сме готови за реакция. 

"Винаги трябва да знаем къде са аварийните изходи в дадена сграда. Гражданите трябва предварително да се информират за прогнозата за времето ако пътуват, за да бъдат подготвени за всякакви метеорологични условия", уточни Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него всяко семейство трябва да има план при инцидентни ситуации.

"При наводнение не трябва хората да се опитват да преминават през подлези или през други ниски места, които могат да бъдат наводнени", добави още инспекторът.

Днешният петък ще бъде с високи температури, но и с проливни дъждове. Жълт код за потенциално опасно време е в сила за областите Видин, Враца, Монтана, Плевен и Ловеч. Там се очакват гръмотевични бури и силен вятър, а на места и градушки. До вечерта вятърът ще се усили и с него ще започне чувствително захлаждане.