Цяла нощ отстраняват щетите от силната буря вчера в Северозападна България

В Бяла Слатина е обявено бедствено положение

16.05.2018 | 07:04 Редактор: Ивайло Николов
Цяла нощ отстраняват щетите от силната буря вчера в Северозападна България

Северозападна България се бори с последствията от силната буря с градушка, която удари района вчера. През цялата нощ продължи работата по отстраняването на щетите. Мобилизирани са всички екипи на пожарната, съобщиха от МВР.

Кметът на Бяла Слатина обяви бедствено положение. Десетки домове са без покриви заради отнесени керемиди. Има паднали дървета, скъсани проводници, пречупени електрически стълбове. Предстои да се мисли как да се помогне на пострадалите, много от които са самотни и болни.

В Плевен стихията изкорени дървета, заля централните улици и приземните етажи на магазини и домове. Има десетки пострадали автомобили. В регионалната дирекция на пожарната са получени около 70 сигнала за паднали дървета, електрически стълбове и покриви.

В ефира на Bulgaria ON AIR кметът на Плевен Георг Спартански обяви, че екипи са работили по отстраняване на щетите от стихията цяла нощ и че работата продължава и сега.

"Всички улици и булеварди на Плевен са проходими. Сега вече ще започне работата по почистване на града", каза Спартански.

Той допълни, че ще се отводняват шахти, където има необходимост. По думите му в село Гривица има данни за десетки къщи, които са останли без покрив. Спартански каза още, че след работацяла нощ във всички населени места има ток и вода.

Щетите от бедствието тепърва ще се изчисляват.

На над 130 сигнала за отводняване са реагирали екипите. Пътят Кнежа - Плевен е бил затворен заради паднали дървета. 

Мирослав Николов, областен управител на Плевен обяви, че има доста материални щети, а днес екипи на общината ще описват щетите.

"11 мобилни групи работиха цяла нощ. Основните щети в град Плевен са от паднали дървета, задръстени улици и шахти", каза той пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Вижте още във видеата!