На Гергьовден: Българската армия отбелязва 140 години от създаването си

Военният парад ще бъде на площад "Княз Александър I"

06.05.2018 | 08:38 Редактор: Ивайло Николов
На Гергьовден: Българската армия отбелязва 140 години от създаването си

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Днес православната църква чества празника на Свети Георги Победоносец. Той е покровител на земеделците и на стадата, затова на трапезата днес се слага агнешко месо. С Гергьовден започва лятото и новата стопанска година според поверията.

На днешния ден имен ден празнуват около 200 хил. българи носещи имената Георги, Гергана, Ганка и производните им.

Отбелязваме и Деня на храбростта и на Българската армия. Тази година въоръжените ни сили честват 140 години от създаването си. По традиция празникът ще бъде отбелязан в София с военен парад. От 9:00 часа пред паметника на незнайния войн ще се проведе празничен водосвет на бойните знамена, а час по-късно започва и парада на площад "Княз Александър I".

От българската патриаршия съобщават, че с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит, водосветът ще бъде оглавен от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод.

Във Военният парад ще участват тежка техника и самолети, ще се включат повече от 1600 военнослужещи от Въоръжените сили. Ще бъдат представени 52 колесни и верижни машини на Сухопътни и Зенитно-ракетни войски, както и 14 вертолета и самолета на ВВС. За пръв път в парада в София ще участва бойна част македонски военнослужещи. 

Точно в 12,00 часа е Тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред Президентството. Основната функция на гвардейците е охраната на двата най-важни поста в държавата - този на Националния флаг във фоайето на президентството и парадния вход на администрацията на държавния глава. 

Празникът на Българската армия ще бъде отбелязан с редица инициативи в цялата страна.

Центърът на София е затворен за движение с автомобили, а всички, които искат да наблюдават церемонията пред Паметника на незнайния войн и самия парад, ще трябва да преминат през различни пропускателни пунктове. Хора в нетрезво състояние и носещи оръжие няма да се допускат.