Голям пожар в София, гори склад за алкохол в "Красна поляна"

Пациентите на болница "Надежда" бяха преместени, затворена е бензиностанция в близост до огъня

04.05.2018 | 21:52 Редактор: Тодор Петров
Голям пожар в София, гори склад за алкохол в

Голям пожар гори в столичния квартал "Красна поляна". Запалил се е склад на фирма "Аванти" с площ от 1500 кв.м. Пламъците са в близост до бензиностанция на бул. "Никола Мушанов". Наложи се самата бензиностанцията да бъде затворена.

В близост се намира и болница "Надежда". Не се допускаха хора в болницата, което покачи напрежението.  В 20 часа са се насочили първоначално 6 пожарни автомобила. Пожарникарите правят всичко възможно пламъците да не засегнат съседните сгради.

В рамките на 10-15 минути 67-те пациенти са били евакуирани в северното крило на сградата. В болницата няма пациенти на реанимация или системи и всички могат да бъдат евакуирани, обясни д-р Анелия Рачева от болница "Надежда" пред Bulgaria ON AIR.

"Пожарът е овладян от 3 страни. Няма опасност за пациентите на болницата. Има един леко пострадал служител от охраната на съседната фирма. Прегледан е в "Пирогов" и е изписан. Разполагаме с около 17 автомобила и приблизително 100 пожарникари. Помагат ни ЧЕЗ и ВиК. Измерванията не показват никакви отрови във въздуха. Взривовете са леки, най-вероятно малки газови бутилки или бидони с алкохол", раясни гл. ком. Николай Николов - директор на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

По-късно стана ясно, че е пострадал един от пожарникарите, който също е бил отведен за преглед в "Пирогов".

Кметът на София Йорданка Фандъкова пристигна веднага на мястото и благодари на пожарникарите за овладяването на пожара. Тя също увери, че няма никаква опасност за хората от квартала.

Причините за пожара все още не са известни, предстои разследване на инцидента. Аварийното звено към Столичната община ще остане в района през цялата нощ, за да се увери, че няма опасност за живущите наблизо. От пожарната увериха, че до сутринта трябва да има нормални условия за следствените групи, за да свършат своята работа.