Партия "Воля" с предложение за референдум за излизане на България от НАТО

ГЕРБ приеха идеята като спекулация, а президентът - като шега

03.05.2018 | 18:00 Редактор: Велислав Филипов
Партия

Партия "Воля“ ще поиска референдум за излизане на България от НАТО. Председателят ѝ Веселин Марешки е предложил това на среща с лидерите на патриотичните партии от Европейския съюз. ГЕРБ приеха идеята като спекулация, а президентът - като шега.

Нестандарното си предложение Веселин Марешки лансира във френския град Ница, където лидерите на десните формации обсъждаха Европейските избори. 

Съпартийците на Марешки подкрепиха предложението на своя лидер. Те поясниха, че идеите им, които на пръв поглед изглеждали скандални, често се оказвали далновидни. 

Идеята срещна критики от партиите в парламента. Според лидерa на ДПС Мустафа Карадайъ идеята е ярка демонстрация на популизъм. От движението припознаха чужд почерк в нея. 

От левицата отказаха да коментират предложението за референдум, определяйки го като несериозно. Президентът пък сметна идеята за шега. 

България стана член на НАТО преди 14 години. Това беше и едно от условията за присъединяването ни в Европейския съюз. До момента над 13 хил. военнослужещи са участвали в мисии и операции на Алианса.