ЕК орязва еврофондовете за следващата финансова рамка!?

Кохезионната политика се запазва, но земеделието ще понесе най-голям удар

02.05.2018 | 19:05 Редактор: Иван Берберов
ЕК орязва еврофондовете за следващата финансова рамка!?

Един трилион и 134 млрд. евро ще е бюджетът на ЕС за следващите седем години. Сред възможните варианти на многогодишната финансова рамка е и предложението на еврокомисията за орязване на еврофондове. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов.

Горанов каза, че това, което Европейската комисия предлага, наистина е възможно, но дебатите тепърва предстоят. 

Двата основни стълба на европейската финансова политика се запазват. Единият от тях е за кохезионната политика, по-позната като политиката на сближаване. Другият е свързан със селскостопанската политика. 

Приемането на рамката ще стане в следващия Европейски парламент, тъй като изборите за евродепутати предстоят през 2019 година. 

До края на българското председателство в края на месец юни, България трябва да прояви повече такт и баланс в обсъждането на финансовата политика за следващите 7 години 2021-2028. 

Пари ще има за свързаност, опазване на околната среда, сигурност, качество на храните, развитие на земеделието, дигитализация, както и за конкурентно способност. 

Налице до голяма степен парите за миграция. По отношение на кохезионната политика за следващият програмен период до 2028, те ще бъдат увеличени с 2 млрд. евро. За селското стопанство парите ще бъдат значително намалени, а за миграция и сигурност ще бъдат отделени 62 млрд. евро.