Десетима загинали и над 20 ранени при тежка катастрофа на "Тракия"

Автобус на "Юнион Ивкони" се преобърна в канавка

13.04.2018 | 12:50 Редактор: Тодор Петров
Десетима загинали и над 20 ранени при тежка катастрофа на

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)

Десетима души загинаха, а над 20 бяха ранени при тежка катастрофа с автобус на 27-ия километър на магистрала "Тракия" край Вакарел. По първоначална индормация автобусът, който е собственост на фирма "Юнион Ивкони", се е сблъскал с лека кола - синьо "Рено" с плевенска регистрация. Причините за фаталния инцидент все още се изясняват, а сигналът за него е подаден в 11:25 часа. Най-вероятно голяма част от пътниците са били без предпазни колани.

Автобусът се е преобърнал на една страна в канавката. Част от пострадалите все още са на мястото на инцидента, където е пълно с полицейски коли, екипи на пожарната и криминална полиция. На място пристигна и главния секретар на МВР Младен Маринов.

Поне 14 линейки от София, Ихтиман и Елин Пелин са пристигнали на мястото на катастрофата. Част от ранените са настанени в столичната болница "Света Анна"

Към момента там се намират 12 пациенти, всички те са с тежки травми - счупвания на ръце и крака. Имаме готовност да приемем колкото хора ни докарат, увери говорителят на болницата. Четирима от настанените в "Света Анна" са в шоково състояние и се борят за живота си.

Говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска потвърди пред Bulgaria ON AIR за шестима загинали и едно ранено дете, както и за над 20 ранени.

"Линейките правят повторни курсове, за да извозят пострадалите, ситуацията е много тежка и динамична. Районът е напълно отцепен, имаме коридор на движение", коментира тя.

Процесуално-следствените действия продължават. Движението за София е изцяло спряно, което предизвика километрично задръстване. 

Някои от пострадалите са настанени в "Пирогов". Има спешна нужда от даряване на кръв за ранените.

Станала е и по-лека катастрофа в другата лента на АМ "Тракия" в посока Бургас с две леки коли. За щастие няма пострадали при този инцидент.

"Всяка година нещата се повтарят. Годишно има 2-3 тежки катастрофи с автобуси. Лошото е, че не си вземаме поука. 90% от нашите автобуси нямат поставени предпазни колани", заяви Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи в пряко включване за Новините ON AIR.

Директорът на "Света Анна" д-р Славчо Близнаков коментира, че имат възможност да поемат 22-ма човека в Спешното отделение. Трима мъже и седем жени са настанени към момента в болничното заведение.

Почти сигурен съм, че пътниците са били без колани, в България няма такава практика. За мен това трябва да бъде задължително, когато се превозват големи групи хора", заяви за Bulgaria ON AIR бившият председател на Комисията по транспорт Настимир Ананиев и поиска законови промени.