Здравното министерство оттегли внесените промени за ТЕЛК

След надигналото се недоволство на хората с увреждания, премиерът свика спешна среща, на която разпореди нови действия по казуса

10.04.2018 | 18:22 Редактор: Жанета Нейкова
Здравното министерство оттегли внесените промени за ТЕЛК

Здравното министерство изтегля предложенията за промени в медицинската експертиза. Това става по указ на премиера Бойко Борисов след среща, в която са участвали вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и социалният министър Бисер Петков.

Заради тази експертиза за утре беше предвиден национален протест на хората с увреждания. Те настояват да отпаднат формулировките "определяне на работоспособност” и планираното разделяне на медицинската експертиза.

Наредбата от 2 април предвиждаше по-справедлива система, премахване субективизма при определянето процента нетрудоспособност или увреждане на лицето, което търси ТЕЛК-ово решение.

На този етап малките населени места нямат ТЕЛК-ови комисии заради недостига на лекари в страната. 

Новата наредба предвиждане лекарите по ТЕЛК да сключват договори с болници и така заедно да участват във взимането на решения, което щеше да ускори процедурата по чакане на такова.

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че дори и да беше влязла в сила, новата наредба не е предвиждала намаляване на пенсии, а социалният министър Бисер Петков посочи, че тя нямаше да наложи преосвидетелстване на хората, получили вече ТЕЛК решение.

Сега предстои обстойно обсъждане преди написването на новия проект и, едва тогава, той ще бъде подложен на обществено обсъждане и внесен в Министерския съвет.