Агенция "Митници" отне лицензите на данъчни складове в Русе

Установени са нарушения за 30 хил. лева при доставката на гориво

10.04.2018 | 22:46 Редактор: Тодор Петров
Агенция

Митницата в Русе отне лицензите на два данъчни склада за горива на русенска фирма. Причината са нарушения при доставка на 24,5 тона акцизна стока, обявена като гориво за отопление, за която е платен по-малък акциз.

Тъй като става дума за нарушение на стойност близо 30 000 лв., фирмата губи правото си на лиценз. Нередностите са констатирани преди две години, когато митническите служители са установили, че е декларирана продажба на гориво за отопление с акциз 50 лева на тон. 

Пратките обаче са били доставени на друг получател, различен от този в документите. Тъй като той не може да докаже, че използва горивото по предназначение, няма основания за облагане с по-малък акциз. Издаденото наказателно постановление от митницата е потвърдено на две съдебни инстанции. 

Само преди година същата фирма бе обект на проверка от ГДБОП, отново заради съмнения за данъчни нарушения. От дружеството заявиха за Bulgaria ON AIR, че вече са подали жалби срещу отнемането на двата лиценза и предварителното изпълнение на заповедта.