Какво знаем за величието на България

Къде започва легендата и къде се крият фактите

09.04.2018 | 13:56 Редактор: Зара Паталева
Какво знаем за величието на България

В „Операция: История“  по Bulgaria ON AIR големият български писател Стефан Цанев говори за дните на българската слава и трънливия път на пораженията, за нуждата от единение и национална кауза, която да ни обедини. За писателя най-великият български владетел е цар Иван Асен Втори, постигнал огромни успехи с дипломация и разум, а не само със силата на меча.  

Известният български историк-професор Пламен Павлов и общественикът Румен Ралчев говорят за смисъла на това да знаем историята си. Къде започва легендата и къде се крият фактите за миналото величие на България? Те дават оценката на спорни исторически личности като Димитър Общи, цар Борис Трети, Тодор Живков.  

Любен Дилов - син разказва уникалната история на генерал Жил дьо Ре, по-известен в литературата като Синята брада, несправедливо осъден и оправдан векове след смъртта си.   

В рубриката „История на водещия“ Росен Петров разказва за подвига на подпоручик Стратия Мазгалов и неговия взвод, изгорели живи в жестоката битката при Добро поле, по време на Първата световна война.  

Втора част гледайте тук >>