България няма да участва в сделката за продажбата на ЧЕЗ

Владислав Горанов смята, че ако държавата се намеси, това би означавало конфискация

03.04.2018 | 15:51 Редактор: Жанета Нейкова
България няма да участва в сделката за продажбата на ЧЕЗ

Българската държава се отказа да участва в сделката за продажбата на ЧЕЗ. Новината дойде от заседанието на временната парламентарна комисия по казуса. 

Позицията съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Той заяви, че решението е съгласувано и с министър-председателя Бойко Борисов.

Също така министърът поясни, че не става въпрос за позиция на правителството, тъй като такова изрично решение от негова страна не е взимано.

Според Горанов не е необходимо България да придобива и участва в сделката между ЧЕЗ и "Инерком". Министърът уточни, че ако държавата се намеси по някакъв начин, това може да означава конфискация и би създало лошо име на страната. А дотам не трябва да се стига, тъй като ще остави впечатлението, че сме лошо място за инвестиции.

По отношение на договора между ЧЕЗ и "Инерком", Горанов заяви,  че той може да бъде прегледан единствено ако чешката или българската компания реши да го представи.

Главният прокурор Сотир Цацаров, който също присъства на заседанието на комисията, съобщи, че няма досъдебни производства срещу Гинка Върбакова, нейният съпруг и "Инерком".

Проверката държавното обвинение е направила след запитване от ДАНС, премиера и канцеларията на президента.

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR