Нинова и Цветанов нажежиха страстите в НС заради случая "Скрипал"

Лидерът на БСП поиска парламентът да излезе с декларация, но до такава не се стигна

30.03.2018 | 12:53 Редактор: Тодор Петров
Нинова и Цветанов нажежиха страстите в НС заради случая

Скандали и спешен председателски съвет в Народното събрание заради дипломатическия скандал "Скрипал". Председателският съвет обаче не излезе с решение след 40-минутното си съвещание.

БСП  поиска парламентът да излезе с обща декларация и да се спазва принципът за невинност до доказване на противното, но до такава не се стигна.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова призова да се приеме декларация, в която да се запише, че няма да гоним руски дипломати преди да има неоспорими доказателства за участието на Русия в отравянето на шпионина Сергей Скрипал.

"Моментът изисква решение с мъдрост, лидерство, държавническо отношение. Да бъдем тези държавници, които гарантират мир, спокойствие и проспоритет", призова тя.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов не остана доволен от решението на Министерския съвет България да не експулсира руски дипломати за момента.

Той намекна, че страната ни трябва да бъде по-солидарна с Великобритания и заяви "Аз вярвам на Великобритания".

"Днес не трябва да правим грешки, за които децата ни няма да ни простят. Това е единственият шанс и възможност да запазим териториалната си цялост. Съгласни сме на позиция, която отговаря на евроатлантическата ни ориентация", коментира Цветанов.

Той изрази надежда, че ако се намерят доказателства за отравянето на Скрипал, ще има и последващи действия от страна на българското правителство.
 
БСП пък се приближава доста повече до изразената от правителството позиция, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Мария Папазова.