Разговорът между Радев и руския патриарх излезе на светло

Президентът обяснява на митрополит Кирил, че няма от какво да е огорчен

29.03.2018 | 19:03 Редактор: Ивайло Николов
Разговорът между Радев и руския патриарх излезе на светло

Близо месец след срещата между руския патриарх Кирил и българския президент Румен Радев, Светия синод на Българската православна църква предостави на медиите аудиозапис от разговора, проведен по време на посещението на руския духовник у нас.

След срещата в президентството, патриархът направи специално изявление за българските медии като каза, че си заминава огорчен от интерпретациите в България за Руско-турската война. 

Причината за това е, че ролята на Русия в Освобождението на България била недооценена. Тогава от руската патриаршия разпространиха видеозапис, в който се чуват остри реплики от страна на митрополит Кирил, придружени с потропване по масата. 

Oт записа на Светия Синод става ясно, че видеото на Руската православна църква показва само встъпителните думи на патриарх Кирил.

В пълния аудиозапис се чува как президентът Румен Радев отговаря на нападките на му, като обяснява, че притесненията за споменаването на други народи нямат такова голямо основание. 

Според Светия Синод записът е направен от протойерей Николай Георгиев от пресцентъра на духовната институция с личния му телефон и са изпратени до медиите заради нестихващия интерес по темата.