Проучване: 40% от българите вярват, че тайно общество управлява света

75% от анкетираните от ТРЕНД не се съмняват в пророческите способности на Ванга

29.03.2018 | 15:05 Редактор: Тодор Петров
Проучване: 40% от българите вярват, че тайно общество управлява света

Интересно изследване на центъра ТРЕНД показва вярва ли българинът в пророчества, Ванга, тайни общества и конспиративни теории. И отговаря на въпроса колко хора се страхуват от черна котка и петък 13-и.

40% от българите вярват, че съществува тайно общество, което управлява света. 75% от българите вярват в пророческите способности на Ванга, повечето от които са млади хора. 

29 на сто от анкетираните вярват в съществуването на извънземни. Малко над половината от българите пък са убедени - има хора, които могат да лекуват със свръхестествени способности. 

На полето на езотериката - една трета от анкетираните са категорични - има живот след смъртта, т.е. прераждане. По един друг архетипен въпрос - има ли рай и ад - положителен отговор са дали 36%. 

По отношение на една от най-конспиративните теории - стъпвал ли е човекът на Луната, 58% са отговорили утвърдително. Според изследването се оказва, че българинът е умерено суеверен - една трета вярват, че черната котка носи нещастие, петък 13-и - също. По-суеверни са хората с по-ниско образование, за сметка на тези с висше.