Целта на образователния министър: Учителската заплата да стане 1500 лева

Предвиждат се допълнителни стипендии и увеличаване приема на бъдещи педагози

27.03.2018 | 15:32 Редактор: Тодор Петров
Целта на образователния министър: Учителската заплата да стане 1500 лева

Допълнителни стипендии в университетите, увеличаване на приема на бъдещи педагози, назначаване на повече млади хора в училищата и по-големи заплати за учителите. 

Тези приоритети посочи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на международната конференция "Подкрепа за младите учители като инструмент за качествено образование - привличане, набиране и подготовка на ефективни млади учители в образованието".

Форумът е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

В момента минималната основна заплата за длъжностите "Младши учител" и "Учител" е 760 лева. Предвижда се при евентуални следващи стъпки нагоре при бюджетите за 2019, 2020 и 2021 г., тя да достигне над 1250 лева, а средната заплата в образованието ще бъде над 1500 лева.

"Важното е като държава да поддържаме учителските заплати над средните за страната, това е ключово в дългосрочен план, за да мотивираме повече млади хора да станат учители", коментира министър Вълчев.

Има малко увеличение на студентите в професионалното направление "Педагогика", но за съжаление, все още има намаление на студентите в професионалното направление "Педагогика на обучението по...", каза още министърът. 

Особено тревожен е недостигът на учители по физика, математика и по някои други учебни дисциплини, стана ясно още от думите му.

Четете повече в Dnes.bg