Първа пролет е, но България попадна в снежен капан!

Свлачища затварят пътища, оставят населени места без ток, евакуират хора от домовете им

20.03.2018 | 13:12 Редактор: Жанета Нейкова
Първа пролет е, но България попадна в снежен капан!

Първа пролет ни изненада със зимна обстановка. На много места в страната движението е ограничено заради обилния снеговалеж и ниските температури. Активизираха се и много свлачища, населени места останаха без ток.

За пет области на България е обявен предупредителният жълт код за опасно време. Обилни валежи, вятър и ниски температури се очакват в Русе, Разград, Шумен, Силистра и Търговище. 

Най-голямото свлачище у нас - на пътя Смолян - Мадан, отново се задейства, като "Пътната агенция" днес представи експертен доклад с мерки.

Установи се, че в следващите няколко месеца той ще остане затворен, затова отговорните органи бързат с изграждането на алтернативния път, който се очаква да е готов за експлоатация до края на следващата седмица.

Междувременно пукнатините, надвиснали над река Черна в района, е възможно да се свлекат, паднат в нея и да я запушат. Затова са предприети мерки чрез запълване със специално фолио и укрепване на скалните късове.

Зимното време активизра и още едно свлачище, този път в Югозападна България. След дъждовете от последните дни отново се задейства това при селата Плетена и Осина в Сатовчанско. 

Вече е издадена и заповед за затваряне на опасна улица.

Хората в района са предупредени за евентуална евакуация и са предприети спешни мерки, за да не се стига до инциденти.

Падналите снощи сняг и дъжд натовариха пътната мрежа и снегопочистващата техника във Велико Търново.

На няколко места движението беше ограничено за превозни средства над 12 т., както и през Прохода на републиката (до 1948 г. Хаинбоазки проход), което наложи камионите да изчакват на специални отбивки от пътя, докато снегопочистващата техника приключи своята работа.

По последна информация снежната покривка в Северозападна България - в района на Видин, е 20 см.

В Русенско ситуацията също не е спокойна.

Там заради падналия дъжд и ниските температури се образуваха поледици.

АПИ и КАТ предупредиха шофьорите, че обстановката ще се влошава и в следващите дни: Тези, които са избързали като са сменили зимните си гуми с летни, нека поправят грешката си!

До края на седмицата се очакват валежи, застудяване, има възможност за заледявания, така че спазвайте напътствията на "Пътната агенция".