Предложение: Документите за шофьорска книжка в автошколите вместо в КАТ

Искат отпадане и на нотариално заверен договор при покупко-продажба на автомобил

10.03.2018 | 10:01 Редактор: Тодор Петров
Предложение: Документите за шофьорска книжка в автошколите вместо в КАТ

За издаване на шофьорска книжка вече да не се ходи в КАТ, а документите да се обработват от автошколите. Това предложение е включено в проект на дирекция "Модернизация на администрацията" на Министерския съвет за опростяване на административни процедури, пише "24 часа".

При покупко-продажба на автомобил да не е нужно нотариално заверен договор е друго от предложенията. Анализи установили, че България е една от малкото държави в ЕС, в които има такова изискване.

Предложенията на дирекцията трябва да бъдат финализирани и представени пред правителството до юни тази година, каза шефът на "Модернизация на администрацията" Красимир Божанов. 

Междувременно в МВРН се работи по разпределянето на сегашния Закон за движението по пътищата на 3 отделни закона, така че някои от предложенията можело да залегнат в тях.

Услугите на администрацията да бъдат организирани на принципа на епизоди от живота или бизнес събития, предлага още проектът на дирекцията. Такива "епизоди от живота" били примерно раждането на дете, приемане в детска градина, сключване на брак и пр.