България отдаде почит към Апостола на свободата

Церемонии по случай 145 години от гибелта на Левски имаше в цялата страна

19.02.2018 | 19:13 Редактор: Ивайло Николов
България отдаде почит към Апостола на свободата

България почита паметта на Апостола на свободата. Пред паметника на "Васил Левски" в София се проведе възпоменателна церемония за 145 години от обесването на великия българин. 

Тя започна в 18 часа, а там цял ден се стичаха хора, за да отдадат почит към героя. Много родители също доведоха децата си, а рано сутринта пред паметника се проведе и детски караул. 

В словото си кметът на София Йорданка Фандъкова поиска прошка от Васил Левски, а президентът Румен Радев акцентира върху идеала на Апостола за чиста и свята Република.

По-рано през деня в църквата "Света София" беше отслужена заупокойна панихида в памет на Васил Левски. Сред официалните лица в храма беше и Българският патриарх Неофит. След края на панихидата от църквата тръгна литийно шествие, което се присъедини към възпоменателната церемония пред паметника на Левски в центъра на София.

Тази вечер в Ловеч, градът, в който Левски основава първия революционен комитет, пък стартира мълчаливо факелно шествие в негова памет.

Около 3500 души по предварителна информация се включиха в похода, който премина през улиците и емблематичните места в града., сред които и стария град, покрай къщите на сподвижниците на Апостола.

Крайната точка е паметникът на Васил Левски в Ловеч, който е най-големият монумент в чест на Апостола в цялата страна. Там също е предвидена кратка церемония.