Министър Ананиев поиска оставката на директора на НЗОК

Според проф. Камен Плочев Здравната каса е длъжница на редица други Национални каси в Европа

16.02.2018 | 13:06 Редактор: Иван Берберов
Министър Ананиев поиска оставката на директора на НЗОК

Здравният министър Кирил Ананиев е поискал оставката на директора на Здравната каса проф. Камен Плочев. Това съобщи самият той в кулоарите на парламента.

Ананиев е бил силно притеснен от писмото на директора на НЗОК, което е било разпратено до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и до председателите на всички парламентарни групи. 

В писмото на проф. Камен Плочев пише, че Здравната каса има над 270 млн. лв. задължения към различни Национални каси в Европа. Това драстично блокирало нейната работа. 

Директорът на НЗОК настоява и за актуализация на бюджета за Касата. Ананиев е поискал неговата оставка, защото проф. Камен Плочев не е спазил процедурата и е разпратил писмото прескачайки Надзорния съвет на НЗОК и Министерството на здравеопазването. 

От БСП казаха, че министърът и друг високопоставен политик са заплашили Плочев искайки му оставката. Столетницата дори призова президентът да назначи охрана от НСО на директора на НЗОК. 

Междувременно ГЕРБ са започнали събирането на подписи за отстраняването на заместник-председателя на парламента от квотата на "Червените" Валери Жаблянов. Социалистът определи Народния съд от 1945 година като "необходимо и неизбежно военновременно правосъдие". 

Във вторник ГЕРБ ще внесат подписите за отстраняването му. БСП бяха категорични, че с една такава инициатива ГЕРБ се стремят да изместят фокуса от важни проблеми, като този в Здравеопазването.