Протестиращите родители: Търсим сътрудничество, всички сме на страната на децата!

Събралите се целят да покажат, че няма да се откажат от исканията си!

15.02.2018 | 13:27 Редактор: Жанета Нейкова
Протестиращите родители: Търсим сътрудничество, всички сме на страната на децата!

Родители се събраха на протест пред сградата на Столичната община, за да се обявят срещу насилието в детските градини.

Митингът стартира точно в 11.30, като събралите се бяха категорични: "Ние не заставаме срещу преподавателите и педагозите. Всички сме на една страна - тази на децата!"

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Сдружение "За децата ни" Ема Черногорска обясни, че Гражданската инициатива "За качествена и иновативна образователна система" е внесла 14 предложения до Народното събрание още на 4 септември 2017 г.

"Тук сме днес, за да покажем, че сме категорични в исканията си и няма да се откажем", подчерта Черногорска.

Тя допълни още, че родителите търсят сътрудничество с учителите, а не противопоставяне, тъй като проблемите са еднакви за всички страни.

Запитана 4 години достатъчни ли са за един педагог да придобие добра квалификация, Ема Черногорска отговори, че "единствено добрият директор може да "вдигне" или "срине" едно учебно заведение".

"Разговаряли сме със стотици учители, които заявяват, че няма от какво да се притесняват, ако в стаите се монтира видеонаблюдение, нямат какво да крият", допълни активистът.

Според нея камерите целят при наличие на притеснения или сигнал за насилие чрез тях да се докаже какво всъщност се е случило в даден момент.

"Ние сме заложили и на присъствието на родителите в т.нар. "адапционен модел". В началото, когато детето стъпва в детска ясла или градина за първи път, родителят да може да участва в първоначалното приспособяване", заключи Черногорска.