Ученици в кухнята! Как сработи дуалната форма на обучение?

1700 гимназисти се учат от най-добрите

12.02.2018 | 12:25 Редактор: Тодор Петров
Ученици в кухнята! Как сработи дуалната форма на обучение?

Над 1100 ученици у нас се обучават по т.нар. дуална форма на образование. Системата беше въведена преди две години в България. Как функционира тя и какви са ползите за бизнеса, разказват Милена Енчева и Павел Павлов.

Да се учиш от най-добрите. Така описва своето практическо обучение Десислава Кирилова.  Два пъти в седмицата ученичката посещава един от големите хотели у нас. Вече знае какво стои зад определението добър готвач.

"Това не е просто човек, който създава някакви рецепти по строги правила, а човек, който е майстор - експериментатор и твори и влага сърце и душа, в това което прави. Просто му придава щипка въображение", сподели ученичката.

Учениците идват в кухнята два пъти седмично. Под ръководството на главния готвач те правят първите стъпки в своята професия.

Възпитаниците на столичната гимназия по хранително-вкусови технологии също имат възможност да се учат на терен. Надяват се дуалната форма на обучение да им отвори врати в бъдеще.

Въпреки ползите от дуалното обучение, у нас то все още е съпроводено с нормативни пропуски. До края на март ресорните министерства ще обсъдят проблемите в системата и ще се опитат да предложат решения.

Вижте повече във видеото!