Нова офанзива срещу мръсния въздух

Започва интеграция на различните източници на информация за качеството на въздуха в София и страната

01.02.2018 | 16:52 Редактор: Василена Василева
Нова офанзива срещу мръсния въздух

Нова офанзива срещу мръсния въздух. Започва интеграция на различните източници на информация за качеството на въздуха в София и страната. Гражданските мрежи за отчитане на замърсяванията станаха изключително популярни с актуалните си данни по всяко време на денонощието. Идеята е техните измервания да бъдат включени към системата от автоматични измервателни станции на екоминистерството.

До средата на февруари ще стартира процедурата за избор на изпълнител за изготвяне на общинска мониторингова система за качеството на въздуха в столицата. Тя ще включва 20 сензорни станции.

Ще са нужни около 6 месеца за калибриране на уредите. 

Мрежата Аirtube.info струва под 40 хиляди лева за 500 станции или около 80 лева на станция. Тези станции измерват фини прахови частици 2,5 и 10 микрограма, както температура, влажност и атмосферно налягане. Фините прахови частици са и най-големият замърсител на въздуха в страната.

В понеделник граждани излизат на протест заради качеството на въздуха. 

На този фон Столичната oбщина търси директор на чистия въздух. Обявен е конкурс за длъжността в новата Дирекция "Климат, енергия и въздух", а възнаграждението е 750 лв. 

Междувременно на ул. "Московска" 33 бяха внесени над 31 000 подписа на граждани в подкрепа на идея за нощен градски транспорт със 7 автобусни линии, които да свързват най-големите квартали на София. Предложението е на неправителствената организация "Спаси София". 

През пролетта ще бъдат пуснати експериментално 3 нощни линии от градския транспорт. 

Иначе Столичната общината подготвя нова, интерактивна страница за чистотата на въздуха в София. А през уикенда продължава инициативата за събиране на стари гуми, този път в столичния район "Искър".