Столичани на протест срещу изграждането на парк "Изток"

Те са против намерението на общината да отчужди част от земите им, за да изгради зелени площи и атракции в "Младост"

27.01.2018 | 13:41 Редактор: Велислав Филипов
Столичани на протест срещу изграждането на парк

В този час жителите на квартал "Горубляне" протестират срещу изграждането на парк "Изток" в София. Те са против намерението на общината да отчужди част от земите им, за да направи парк в "Младост".

Протестиращите блокираха на 3 пъти кръстовището на бул. "Самоковско шосе” и Околовръстния път за по 10 минути на половин час. Тези действия предизвикаха голямо напрежение.

Хората недоволстват срещу плановете на общината да създаде парк върху частните им имоти. Според протестиращите около 500 фамилии са засегнати от проекта, който предвижда върху 1250 декара между кварталите "Младост” и "Горубляне” да бъдат изградени зелени площи и атракции.

Според хората от "Горубляне" обаче цените, по които ще бъдат обезщетени, са изключително ниски и се притесняват, че средствата им ще бъдат забавени с години наред.

Те са категорични, че има алтернатива на проекта - а именно паркът да бъде изграден върху общински и държавни земи, така че да не се налага отчуждаване. 

Кметицата на район "Младост" също взе отношение по темата. Тя обясни, че паркът е необходим, но настоя Столичната община да намери средства и да обезщети подобаващо собствениците на земи.