Вместо вота, Истанбулската конвенция превзе парламента

БСП иска референдум по темата, ГЕРБ отлага обсъждането

25.01.2018 | 13:15 Редактор: Жанета Нейкова
Вместо вота, Истанбулската конвенция превзе парламента

[related_articles]

Кабинетът "Борисов 3" оцеля при първия вот на недоверие, внесен от опозицията на тема "Корупция". 103 депутати поискаха оставката на управляващите, а 131 гласуваха "против".

Най-обсъжданата тема обаче беше Истанбулската конвенция. Днес БСП внесе заявление за провеждане на референдум с въпроса: "Искате ли Народното събрание да ратифицира Истанбулската конвенция?"

Подписите са готови, но за да се проведе допитването, то трябва да бъде прието и в пленарната зала. Засега обаче това изглежда малко вероятно.

ГЕРБ заяви, че ще отложи обсъждането на конвенцията, но остава твърдо зад нея.

По повод референдума водещият Слави Трифонов отправи остри критики към лидера на БСП Корнелия Нинова.

Миналата година социалистите не подкрепиха инициираното от шоумена и екипа му желание за допитване относно въвеждане на мажоритарна избирателна система. Затова Трифонов се обърна към Нинова с въпроса: "Откога бе, како, приемаш референдума за някаква форма на демокрация?" 

Гласуването за вота на недоверие премина под знака на вчерашното изказване на държавния глава Румен Радев, който заяви, че парламентарната република "атрофира".

Темата предизвика конфликт между управляващи и опозиция. Червените обясниха, че проблемът е отношението на изпълнителната власт към парламента.

Категорично против тази теза обаче застанаха управляващите. Те посочиха, че Народното събрание върши своята работа, а изпълнителната власт го уважава.

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR