Софиянци единодушни - проблем с въздуха има! А решението?

Миенето на улиците и безплатният градски транспорт са мерките, които столичани одобряват

24.01.2018 | 17:46 Редактор: Велислав Филипов
Софиянци единодушни - проблем с въздуха има! А решението?

9 от 10 софиянци имат проблем с мръсния въздух, показва социологическо проучване. Според анкетираните най-големият замърсител са автомобилите, следван от отоплението на твърдо гориво и горенето на отпадъци.

Софиянци са единодушни - проблем с въздуха има! 51% смятат, че основна причина за това състояние на атмосферата е автомобилният трафик. Според 24% виновникът е отоплението с дърва и въглища, а 19% подкрепят мнението, че нерегламентираното горене на отпадъци замърсява най-много въздуха

Топ 3 на мерките, които столичани одобряват, са миенето и метенето на улиците, безплатен градски транспорт и зелен билет на цена от 1 лев. 

Почти всички жители на столицата използват всеки ден или най-малко два до три пъти седмично своя автомобил. Какво обаче според тях би ги накарало да оставят превозното средство? 

Паркирането в буферни паркинги и след това предвижване с градски транспорт е мярката, която най-силно се одобряват софиянци - 74%. Използването на градски транспорт в дни с високи нива на замърсяване и зелен билет от 1 лев са останалите мерки, които шофьорите подкрепят. 

Одобрение от 81 на сто има и за друга мярка - проверки от КАТ за това дали автомобилите отговарят на екологичните норми.