Борисов постави "на масата" в Страсбург приоритетите на България

Появиха се заявки повечето евродепутати да ни подкрепят за Шенген и еврозоната

17.01.2018 | 13:26 Редактор: Жанета Нейкова
Борисов постави

Компасът на европейското председателство вече окончателно сочи към България. Днес премиерът Бойко Борисов представи пред евродепутатите предизвикателствата и приоритетите, които стоят пред нас.

Мнозина го поздравиха на български. 
 
Днес се оказа специален ден не само за премиера Бойко Борисов, но и за председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, защото той беше избран на този пост преди 1 година. Освен това празнува и имен ден. 

Таяни беше един от малцината, които поздравиха Борисов с "Добре дошъл" в пленарната зала.  

След задължителната "мечешка прегръдка" и здравото ръкостискане, Борисов засегна темата за миграцията. 

Министър-председателят призна, че нормализирането на отношенията с Русия далеч надхвърля нашите възможности. 

Бойко Борисов беше откровен и по въпросите със сигурността и отбраната. Често ЕС оставя Русия, САЩ, Иран и Турция да решават, смята той.

Имаше и много словесни нападки от страна на "Зелените". В отговор към тях премиерът заяви, че освен втори лифт на Банско "няма да има нито една керемида в повече!" 

Въпреки обвиненията на "Зелените", че България е най-корумпираната държава на Западните Балкани, имаше заявки, че повечето евродепутати ще ни подкрепят за Шенген и еврозоната. 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер загатна, че по време на българското председателство може да има някакъв обрат с Великобритания и Brexit.