Туск с реч на български: Никой не ви е дал нищо даром!

Председателят на Европейския съвет започна словото си със стихотворението на Иван Вазов "Отечество любезно"

11.01.2018 | 22:20 Редактор: Жанета Нейкова
Туск с реч на български: Никой не ви е дал нищо даром!

Българското европредседателство е вече факт. Началото му беше поставено с тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов".

В речите на чуждестранните гости имаше много български думи и препратки към родните кино и спорт.

Част от откриването включваше и концерт с народни песни.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск произнесе своята реч на български език.

"Отечество любезно, как хубаво си ти! Как твоите картини меняват се омайно! При всеки поглед нови, по-нови красоти!" Така започна своето слово Туск и продължи:

"Никой не ви е дал нищо даром! Вие самите сте творците на този исторически обрат на тези нови, по-нови красоти!"

Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че след думите на председателя на Европейския съвет всяко изказване е неуместно.

"Председателството съвпада с ключов момент, ред знакови инициативи за определяне на бъдещето на ЕС са в ход, не бих могъл да си представя по-добра личност от добрия ми приятел Бойко Борисов, която да поеме лидерството за 6 месеца, а и за по-нататък", заяви пък председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Гордея се, че съм малка част от присъединяването на България към ЕС“, посочи той. "България води Европа от тази вечер, България е страна, към която изпитвам особена слабост. Вашето място е в Европа, в еврото и ние сътрудничим с вас по този въпрос. Комисията е на страната на България“, обяви още председателят на ЕК и завърши със "Съединението прави силата".

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви в своята реч, че българското председателство е добро време за размисъл как да направим ЕС по-ефективен, по-демократичен и по-гъвкав. Той благодари на българските институции и правителството за силния ангажимент в защита на общата граница на ЕС, както и за сътрудничеството между българската армия и полиция и европейските им колеги.

Първият официален ден на българското европредседателство ще завърши с тържествена вечеря, на която ще участват българските лидери и тримата такива на европейските институтции.

Утре председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще проведе среща с Бойко Борисов и двамата ще дадат пресконференция за медиите.

Очакват се още редица заседания на комисарите по различни теми.

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR