10 града в защита на парк "Пирин"! Кметът на Банско обаче: Лифт ще има!

Георги Икономов и министър Нено Димов днес са обсъдили стъпките за строежа на съоръжението

04.01.2018 | 19:32 Редактор: Жанета Нейкова
10 града в защита на парк

Категорично втори кабинков лифт в Банско ще има! Може да отнеме 2, 3 години, но такъв ще се построи! Това заяви пред Bulgaria ON AIR кметът на Банско Георги Икономов.

Граждани от 10 града в страната протестираха в защита на Национален парк "Пирин". Недоволството на хората е провокирано от взетото в края на миналата година решение за промяна на устройствения план на района.

Контрапротестът при разклона за Симитли пък блокира Главен път Е79. Десетки се събраха, за да подкрепят изграждането на съоръжението.

Днес кметът на Банско проведе среща с министъра на екологията и двамата са обсъдили какви ще са първите стъпки за създаването на втори кабинков лифт в региона.

"Инвеститорът ще поиска от нашата администрация разрешение за изготвяне на устройствен план и, след нашето допускане, документът ще бъде внесен в РИОСВ - София за извършване на екологична оценка", разказа пред камерата на телевизията Икономов.

Междувременно, 9 минути след обявения час за старт на протеста в София, десетки хора вече се бяха събрали около метростанция "НДК". 

Един от протестиращите коментира събитието, като подчерта, че шествието не е насочено само срещу "втората кабина в Банско", а срещу цялостното решение да се промени управлението на Националния парк.

"Намерението позволява около 48% от територията му да бъдат потенциално застроени. Затова ние се обявяваме срещу беззаконието, което цари в държавата! След като така безцеремонно бе взето такова решение и гласът на хиляди българи не бе чут, ние продължаваме с опитите, докато желанието ни бъде взето под внимание", закани се Костадин.

В тълпата в столицата хората скандираха "Оставка", "Мафия", а Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, също застанаха срещу промяната на устройствения план.

Шествието в София преминава по бул. "Витоша" и блокира движението в района около Орлов мост. 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Генчо
преди 6 години
Кметът ще реши, кой друг, малко е смешно в Свищов или Дупница да определят бъдещето на Банско.. Сигнализирай за неуместен коментар