Мерки за сигурност оставят НДК без паркинги за 6 месеца

Засега са предвидени 150 млн. лв. за европредседателството, но колко са изхарчени - не е ясно

02.01.2018 | 21:05 Редактор: Иван Берберов
Мерки за сигурност оставят НДК без паркинги за 6 месеца

София посрещна първия работен ден от годината със засилени мерки за сигурност. Колко ни струва подготовката за следващите 6 месеца, през които ще председателстваме Съвета на ЕС?

Във връзка със затягането на сигурността по време на европредседателството се закриват двата паркинга около НДК. На 10 и 11 януари, когато официално ще бъде открито българското председателство в Народния театър, няма да има места за паркиране и около него. 

Когато делегациите минават по трасетата в София, ще се спира движението за кратко. Очаква се в тези 6 месеца в България да пристигнат 25 хил. високопоставени гости. 

Mножество важни въпроси са належащи. Единият от тях ще бъде бюджетът на ЕС за следващите години, както и отношенията с Турция и Западните Балкани. Най-обсъжданата тема сред хората остава: Колко струва председателството?

Досега са предвидени 150 милиона лева за провеждането му. Но колко са похарчени и колко остават - не се знае. Нито едно ведомство не е успяло да обобщи тези данни по искане на в-к "Сега". 

Ремонтът на НДК е струвал 45 милиона лева за обновени 90 хил. квадратни метра. Точно в НДК ще се взимат едни от най-важните решения за Съюза през следващите 6 месеца.