БАН ще сезира ЕК и ЕП заради парите отпуснати ѝ от Бюджет 2018

Учените са получили 83 млн. лв. за следващата година, но докато не бъде увеличена сумата – черни знамена ще висят от всяка сграда на Академията

17.12.2017 | 13:13 Редактор: Иван Берберов
БАН ще сезира ЕК и ЕП заради парите отпуснати ѝ от Бюджет 2018

Учените от БАН възнамеряват да протестират и по време на българското европредседателство. Днес ръководството на общото събрание на Българската академия на науките представи повече информация за планираните протести. 

Учените категорично подчертаха, че са крайно разочаровани от отношението на правителството и в частност премиера Бойко Борисов към тях. На 5 декември те са изпратили писмо към Министерския съвет, в което настояват за среща и обсъждане на парите, които са заделени за тях през 2018 г. 

Отговор на това писмо, обаче не е получен. Учените от БАН ще сезират Европейския парламент и комисия за отношението на правителството към тях. На 8 януари, в първите дни на българското председателство на Съвета на ЕС, те ще решат дали ще пристъпят и към активни протестни действия. 

А колкото до възможността да участват в европроекти, учените обясниха, че повечето отпуснати пари от такива проекти не отиват за възнаграждения на постиженията им. 

Припомняме, че за следващата година народните представители одобриха от Бюджет 2018 83 милиона финансиране за БАН. Докато исканията на учените за повече пари не бъдат изпълнени, черни траурни знамена ще се спускат от всяка една от сградите на Академията, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Гергана Венкова.