Пациенти и лекари излязоха на протест срещу мораториума върху лекарствата

Демонстрантите заявиха, че няма да допуснат "геноцид" от страна на управляващите

09.12.2017 | 13:03 Редактор: Василена Василева
Пациенти и лекари излязоха на протест срещу мораториума върху лекарствата

Пациенти и лекари излязоха на протест в София срещу приетия от депутатите мораториум за нови лекарства и нови терапии от следващата година. 

Вчера държавният глава Румен Радев също изрази позицията си като наложи вето върху частта от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която забранява именно изплащането на нови лекарства през годината. 

Управляващото мнозинство оправда решението с липса на пари.

Протестиращите заявиха, че няма да допуснат "геноцид" от страна на управляващите, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Ива Григорова.

Към демонстрацията се присъедини и омбудсманът Мая Манолова. Тя заяви, че ако забраната не бъде отменена след президентското вето, е готова да атакува решението в Конституционния съд.

"Тъжното е, че нито лекарите, нито пациентите говорят за проблема. Когато си пряко зависим от системата е много трудно да се осмелиш да кажеш нещо. Този "геноцид" не бива да бъде допускан, президентът Радев направи първата крачка с наложеното вето. Сега всичко е в ръцете на Народното събрание", посочи пред Bulgaria ON AIR пациентът Аделина Банакиева.

С мораториума ще се спестят около 25 млн. лв., но пациенти с онкологични и редки заболявания ще бъдат лишени от единствени по рода си медикаменти.

Според изчисления на Федерация "Български пациентски форум", които сигнализираха държавния глава с молба да наложи вето, гласуваният мораториум ще засегне над 700 болни у нас. Оттам обявиха, че ще подкрепят протеста въпреки наложеното вето, тъй като не е ясно дали депутатите няма да приемат мораториума отново.

Снимка: Bulgaria ON AIR