Усложнена обстановка в София след обилните дъждове

Бедстващи и пострадали хора няма

02.12.2017 | 09:30 Редактор: Велислав Филипов
Усложнена обстановка в София след обилните дъждове

Основните сигнали, на които се отзоваваха аварийните екипи в София през нощта, са за наводнени мазета, дворове и пътна инфраструктура, отстраняване на паднали предмети, дървета и клони.

Отстранени са и паднали в речните корита клони на дървета. Сигналите са предимно от западни и югозападни части на столицата като "Витоша", "Връбница", "Подуяне", "Люлин", "Красно село" и "Овча купел".

Нивата на всички реки в София са повишени заради силния дъжд и топенето на снега от високите планински части. Осигурено е 24-часово наблюдение на реки, критични речни участъци и общински язовири.

Заедно с екипите на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" работят и доброволци от Доброволното формирование на Столична община. Те осигурили 350 чувала с пясък, необходими за изграждането на защитните диги покрай реките.

Продължава и контролираното изпускане на водите на язовир "Суходол" 2. Изградени са диги на четирите оттоци към Южната дъга на Околовръстен път. Овладяна е ситуацията при с. Мало Бучино.

Към момента градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути.

По данни на БАН количествата на падналите валежи в София са между 40 и 80 литра на кв. м, като най-много са в района на "Княжево" – 80 литра на кв.м.

За днес за столицата е обявен жълт код за силни валежи - в часовете преди обяд дъждът ще продължи със сумарно количество - между 20 и 30 литра на кв.м.