Теория: "Турски поток" може да блокира южните потоци на газ през България

Анализатори не вярват, че той ще бъде реализиран в пълния си прогнозен обем

15.11.2017 | 15:02 Редактор: Жанета Нейкова
Теория:

Конспиративната теория, че Русия ще опита да блокира пътя на подкрепяния от ЕС проект за Южния газов коридор през България, представи експертът Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) по време на 7-та Енергийна конференция, подготвена от организацията. 

Според него, ако бъде реализиран проектът "Турски поток" в частта си към Европа, то той би заел капацитета на газовите връзки по южната граница на България. От друга страна обаче този проект би отворил северната входна точка "Негру вода" (с Румъния), което ще даде възможност за доставки от Румъния и транзит на румънски газ през България, допълни още той. Очакванията са  Румъния да започне търговски добив през 2019-2020 година и на този етап българската страна е водила преговори за доставка, макар и без конкретни договори, уточни експертът.

Анализаторите изпитват съмнения, че "Турски поток" ще бъде реализиран в пълния си прогнозен обем - с една тръба към Турция и една към Европа с капацитет от по 15,7 млрд. куб. метра годишно. Бившият посланик на България в Русия Илиян Василев припомни, че Брюксел не дава никакви гаранции на Москва, че ще позволи доставките през тръбата, в допълнение се готвят промени в Газовата директива, както и нов пакет санкции от САЩ, посочи той.

Цялата статия прочетете в Investor.bg