БЛС алармира: Болници и клиники са на прага на фалит

Дори да са повече, парите за здраве пак не достигали

01.11.2017 | 17:29 Редактор: Василена Василева
БЛС алармира: Болници и клиники са на прага на фалит

Според Българския лекарски съюз /БЛС/ предстоят фалити на лечебни заведения и в извънболничната помощ, а предложеното разпределение на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса /НЗОК/ ще ограничи достъпа до здравеопазване на пациентите, съобщават от съсловната организация, цитира Dnes.bg

"Увеличението в болничната помощ е задоволително, особено като се вземе предвид, че от 10 години няма коригиране на цени за клиничните пътеки", са коментирали на извънредно заседание вчера в управителния съвет на БЛС, свикан във връзка с гласуваното разпределение на рамката за бюджет 2018 на НЗОК.

За бюджета, предвиден за извънболничната помощ обаче, в БЛС са крайно притеснени от подценяването на дейностите в това перо и са категорични, че този подход ще влоши качеството на медицинските дейности в първичната и специализираната извънболнича помощ, се посочва в съобщението.

Според БЛС е необходимо увеличение на средствата за извънболничната помощ и ако това не се случи, предстоят фалити на лечебни заведения и в този сектор. Реалното увеличение спрямо бюджет 2017 на НЗОК е 407 млн. лв., от които за болнична помощ са насочени 148,560 млн. лв., за медико-диагностични дейности - 5, 5 млн. лв., за медицински изделия - 10 млн. лв., за първичната доболнична помощ - 7, 2 млн. лв., и едва 2,9 млн. лв. - за специализираната извънболнична помощ, посочват от БЛС.

От съюза настояват за увеличение в бюджета на НЗОК - за първичната доболнична помощ с още 10 млн. лв., а за специализираната - с още 13 млн. лв., се посочва в съобщението.

Припомня се, че в проектобюджета, който БЛС е изпратил до институциите през юли, исканите суми, реално отговарящи на потребностите на населението и на здравната система, за извъбнолнична помощ са били значително по-високи - за първичната - 23 млн. лв., за специализираната - 26 млн. лв.

Според БЛС липсата на достатъчен ресурс в доболничната помощ ще се отрази крайно негативно на достъпа на пациентите до здравеопазване, а от друга страна, ще създаде условия за противопоставяне на работещите в доболничната и в болничната помощ.