Държавата: Този път снегът няма да ни изненада изневиделица!

Над 3000 машини са готови да излязат още утре в случай, че завали

31.10.2017 | 18:13 Редактор: Иван Берберов
Държавата: Този път снегът няма да ни изненада изневиделица!

Държавата ще предвиди първите снежинки, уверяват от Пътната агенция. Близо 3000 машини са в готовност да излязат още утре по пътната мрежа в страната, ако падне сняг, а властите са предвидили до 80 милиона лева за справяне с лошите климатични условия.

"Ние искаме да изпреварим снега. Искаме действията ни заедно с метеоролозите да бъдат много бързи и да изкараме техниката преди да завали. По-голямата част от регионалните пътни управления са проверени и заредени с необходимите количества сол, пясък и машини", отбеляза инж. Михаил Рашков от Агенция "Пътна инфраструктура". 

И тази година, за да няма закъсали при обилни снеговалежи – ще се затварят пътни отсечки за почистване, в това число и магистралите. Вземат се и мерки, за да не се стигне до критични ситуации заради снегонавявания - сценарий, заради който миналата година стотици се оказаха в капан на магистрала "Тракия". 

Няколко снегопочистващи фирми са глобени със санкции между 10 и 40 хиляди лева за миналата година. Очаква се от следващия зимен сезон санкциите да се увеличат.