Скъп ток? Вероятно забравяте за някои хитрости

В края на седмицата преминаваме на зимно часово време, напомня инж. Петко Ганчев

27.10.2017 | 13:46 Редактор: Иван Берберов
Скъп ток? Вероятно забравяте за някои хитрости

С наближаването на зимата сметките за ток започват прогресвно да се покачват. Затова енергийният експерт от Велико Търново инженер Петко Ганчев е категоричен, че можем да спестим разхода на електроенергия само с няколко прости трика. 

Повече от трийсет години Ганчев се занимава с изобретяването алтернативни източници на електроенергия и начини за пестене на ток. Категоричен е, че някои от причините за високите сметки за ток се крият иконимиите, които се опитваме да правим с отоплителните уреди. 

"Хората, които са през деня на работа, да речем, вместо да спират климатика, когато е доста студено, нека да го оставят на 16 градуса, защото се получават някои недоразумения - той ще си добави нощната топлина, но при това положение няма компресорът да се спира и няма да влиза в такъв ударен режим, да речем – на минус 10-15 градуса. Той пак ще си стопли в общи линии!", обясни инж. Ганчев пред Bulgaria ON AIR.

Сметките за ток скачат и заради някои малки грешки, които почти всеки от нас допуска при използването на електроуреди, като например отварянето на хладилника

"Хладилникът е също един голям консуматор. Имайте придвид, че честото отвраяне и държане на вратите, променя цикъла на компресора. И при туй положение се получава по голяма консумация", отбеляза енегрийният експерт.

Важно е да не държим включени в контакт уредите и дори компютрите си, когато не използваме.

Инеженер Ганчев съветва, ако все още не сте заменили старите крушки с лед осветление, да побъразате да го напарвите, защото това също оказва влияние на разхода за електроенергия. 

Енергийният експерт е категоричен още, че е изключително важно да следим часовника на електромерите си. В края на седмицата преминаваме на зимно часово време. Така нощната енергия ще бъде от 22 ч. до 6 ч. сутринта.