fallback

Започва общественото обсъждане на Бюджет 2018

БСП с алтернативно предложение за следващата година

23.10.2017 | 13:28 Автор: Велислав Филипов

Общественото обсъждане на Бюджет 2018 трябва да започне днес. Очаква се Министерството на финансите да публикува на страницата си проекта за следващата година. 

Правителството вече обяви, че от 1 януари ще бъдат увеличени бюджетните заплати с 10%, а учителските с 15%.

Повече пари ще бъдат дадени и на сектор "Сигурност". Предвидени са по-високи заплати в армията и повишаване на възнагражденията на полицаите. 

За социална политика и здравеопазване ще се дадат 1 млрд. лева повече спрямо тази година. Заложеният ръст на икономиката е в размер на 3,9%.

От БСП предложиха алтернативен бюджет за следващата година. Социалистите представиха своето предложение на пресконференция преди да е ясна финансовата рамка на правителството. 

"Обикновено правителството приема бюджета, качва го на страницата, започва някаква обществена дискусия и откъдето дойде натиск, те там променят", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Все пак на "Позитано" 20 обясниха, че техният разчет стъпва на средносрочната прогноза на правителството, представена в средата на тази година.

Представителите на синдикати и работодатели в Националния осигурителен институт отхвърлиха проектобюджета на държавното обществено осигуряване.

Бизнесът не е съгласен с увеличаването на минималните осигурителни прагове - с 3,9% неяснотите около универсалните пенсионни фондове и липсата на решение за инвалидните пенсии. А синдикатите основно са против недостатъчното увеличаване на пенсиите и намаляване на обезщетението за първите три дни от болничните. 

 

 

fallback
Още от България
fallback