Авиоколекционер реставрира изтребители и бомбардировачи

Иво Табаков от Велико Търново разказва за нестандартното си хоби пред Bulgaria ON AIR

16.10.2017 | 21:10 Редактор: Иван Берберов
Авиоколекционер реставрира изтребители и бомбардировачи

Мъж от Велико Търново реставрира сам боен изтребител. Машината е използвана в базата на военновъздушните сили в Балчик до 1999 година. Преди около 6 месеца обаче, Иво Табаков успял да я купи и започнал да я възстановява част по част. 

Преди три години той изкарал курс за самолетен пилот и от тогава започнал да се занимава с детайлното проучване на летателните машини, а не след дълго започнал да си купува и да възстановява самолети, които някога били гордост за родната авиация. 

Така преди около година докарал на ТИР-паркинга си в началото на прохода "Хаинбаз" и първия екземпляр от авиоколекцията си – пътнически самолет ТУ-154.

Преди половин година успял да си купи и бомбардировача СУ-22. Бойната машина била използвана в базата на ВВС в Балчик до 1999 г., след което била бракувана и продадена на търг, а Иво я издирил и успял да се сдобие с нея срещу 10 000 лева. 

Когато Иво докарал бойния изтребител на ТИР-паркинга си, голяма част от оригиналните му част липсвали, затова се наложило от подръчни средства сам да направи някои от тях, като ракетите, които са изработени от обикновени тръби, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR Мирела Дончева.

Самолетът все пак си остава играчка, която не може да полети, тъй като е без двигател. Интересен факт е, че този модел бомбардировачи продължават да се използват в други държави, някои от които дори членки на НАТО. 

Освен самолети, Иво колекционира и ретро-мотори и автомобили, а до броени дни ще се сдобие и с точно копие на един от болидите от "Формула едно", изработен от великотърновски скулптори по негова поръчка.