Нови 500 психолози в училищата от догодина

Трябва да накараме обществото и родителите да вярват на учителите, заяви министър Красимир Вълчев

16.10.2017 | 17:52 Редактор: Тодор Петров
Нови 500 психолози в училищата от догодина

МОН ще увеличи парите за следващата година и се надява да бъдат назначени поне още 500 психолози и педагогически съветници. Така всички училища с над 400 деца ще имат такива специалисти, а за целта Министерството на образованието ще отпусне допълнително между 7 и 8 млн. лева, каза министър Красимир Вълчев.

Около 1100 са психолозите и педагогическите съветници, назначени предимно в училищата с над 400-500 ученици за тази година. Той отбеляза, че училищата и сега назначават психолози и педагогически съветници, но "за сметка" на делегираните си бюджети. 

"Надяваме се, че като им раздадем допълнителни средства, повече училища ще имат такава възможност. Може би на най-малките училища няма да бъдат достатъчни, но в дадено населено място, където са повече, може да споделят един психолог или педагогически съветник", коментира Вълчев, цитиран от dnes.bg.

Министър Вълчев участва в конференцията "Партньорство училище - родители - добри практики и решения".

"Трябва да накараме обществото и родителите да вярват на учителите. Без това доверие няма да има добро образование и няма да успеем да възпитаваме децата ни", заяви още образователният министър.