Kараме най-старите автомобили в Европа

По-възрастни коли - по-мръсен въздух

13.10.2017 | 21:40 Редактор: Иван Берберов
Kараме най-старите автомобили в Европа

Българите карат най-старите автомобили в Европа. Средната възраст на колите в Общността е 10 години. Почти половината автомобили в България обаче са над 20-годишни. Не отстъпваме на европейците по регистрирани автомобили на глава на населението. 510 коли на 1000 българи срещу 573 на 1000 души в Европа. 

Запознаваме ви с Иво, който е доказателство за достоверността на статистиката. Той търси кола до 5000 лева, защото не може да си позволи да отдели повече. Предпочита дизелов -  нищо, че замърсявал повече.

Старите автомобили означават по-мръсен въздух, какъвто отчитат станциите през последните месеци. Вносителите казват, че, ако искаме чист въздух, трябва да се насочим към екологичните возила, като електромобилите например. 

Статистиката, обаче показва, че от 4-милионен автопарк у нас , има само 274 регистрирани такива. Всяка година в България се внасят между 300-400 хиляди стари автомобила. Можете да си представите колко голяма е тази цифра и колко много те замърсяват. 

Като всеки човек, Иво също иска да кара нова кола. Спира го обаче, несигурността на работното място. Друга причина за стария ни автопарк е, че страната ни няма ограничения за регистрация на автомобил. У нас можеш да регистрираш всеки автомобил, който реално се движи на европазара. 

В класацията за най-стари автомобили в Европа влизат още Полша със редна възраст 17 г., Латвия и Литва със 16 г. и Румъния с 15-годишни автомобили, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров.