КСНС заседава законодателни мерки за противодействие на корупцията

Премиерът Бойко Борисов се пръседини час и половина по-късно, което предизвика много въпроси

09.10.2017 | 13:48 Редактор: Жанета Нейкова
КСНС заседава законодателни мерки за противодействие на корупцията

Законодателни мерки за противодействие на корупцията обсъжда в този час Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев. Заседанието стартира точно в 10 сутринта, а премиерът Бойко Борисов обаче се присъедини час и половина по-късно.

Отсъствието му предизвика много въпроси, но малко по-късно стана ясно, че повод за закъснението му е среща с протестиращите работници на "Емко".

Към 11.30 премиерът също се включи в обсъждането на модела за нов орган за борба с корупцията. 

Част от присъстващите обаче си тръгнаха - сред тях лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, финансовият министър Владислав Горанов, лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки, както и Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

Две партии ГЕРБ и БСП изготвиха свои законопроекти за орган за борба с корупцията.

В този на партията на Борисов се предвижда единен орган да се бори с корупцията, като неговото ръководство ще бъде поето от Народното събрание. А според проекта на БСП - президентът трябва да назначава шефа на антикорупционния орган.

По неофициална информация от ГЕРБ са склонни на определени отстъпки, но дали са готови да се спогодят присъстващите на заседанието, предстои да стане ясно след неговия край.

Очаквайте развитие по темата в следващите ни емисии Новините ON AIR.

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR