Кандидатурата ни за ЕМА се провали, но имаме все пак шанс?

Според здравното министерство, въпреки забележките към нас, все още можем да спечелим конкурса

05.10.2017 | 22:31 Редактор: Иван Берберов
Кандидатурата ни за ЕМА се провали, но имаме все пак шанс?

България провали кандидатурата си за приемане на Европейската агенция по лекарствата. Страната ни получи най-лошата оценка. Кандидатурата ни отговаря едва на един критерий от общо 30. 

След Brexit, Европейската агенция по лекарства трябваше да търси своя нов дом извън Великобритания. 19 членки на съюза, сред които и България, се самопредложиха за домакини. 

Нашата кандидатура обаче се оказа най-неподходяща според служителите на ЕМА. Кандидатурата на България за ново седалище на ЕМА беше с обем общо 4 страници. А видеоматериал по темата беше направен едва след като срокът за кандидатсване изтече. 

Според вътрешния анализ на ЕМА, София не може да предостави подходящо пространставо за нуждите на агенция. Не можем да предложи и качествена интернет връзка. 

Авторите на кандидатурата, в лицето на здравно министерство, смятат, че София е най-подходяща за ново седалище на ЕМА и въпреки забележките имаме големи шансове. 

Решението за новия дом на ЕМА трябва да бъде взето през ноември. Всичките кандидатури ще бъдат подложени на обсъждане, освен ако не бъдат оттеглени от съответните държави.