Лицензът на "Емко" ще бъде върнат на 6 октомври, ако нередностите са отстранени

Решението бе взето на фона на нов протест

02.10.2017 | 16:12 Редактор: Василена Василева
Лицензът на

Служителите на оръжейния завод "Емко" отново протестират. Този път пред сградата на Министерския съвет. В демонстрацията се включи и собственикът на предприятието, присъедини се и лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева, която поиска оставката на министъра на икономиката.

Протестът започна в 14.00 ч. и е обявен за 5-часов. 

Очаква се на 6 октомври междуведомствения съвет да разгледа процедурата за възстановяване на лиценза за внос и износ на техника от "Емко", ако констатираните нередности са отстранени, увериха от Министерството на икономиката.

В този момент в сградата на МС се провежда среща между ръководството на "Емко" и министърът на икономиката Емил Караиванов. Той покани протестиращите да излъчат свой екип, който да присъства на дискусията, за да бъдат уточнени подробностите около договорите и лиценза.

Припомняме, че той беше отнет през месец септември, след като бяха установени нарушения на противопожарната безопасност.

На протеста присъства и собственикът на предприятията, който заяви, че държавата проявява двоен стандарт, когато става въпрос за оръжейна индустрия - позволява на държавните предприятия да работят и да отнемат дейността от частните такива, а по Конституция не може да се прави разлика между частна и държавна собственост. 

По този повод от БСП заявиха, че ще дадат на прокуратурата действията на министъра на икономиката Емил Караниколов и ще го разследват за случая "Емко".

Работниците от засегнатите фирми пък обещаха, че ако до три дни няма решение по техните въпроси, ще се съберат отново на протест пред МС, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Миглена Георгиева.