БАБХ откри 300 хил. заразени с фипронил яйца от наши птицеферми

Те имат изписаната маркировка: 3БГ04001, 1БГ04001, 3БГ04003

14.09.2017 | 18:02 Редактор: Жанета Нейкова
БАБХ откри 300 хил. заразени с фипронил яйца от наши птицеферми

Над 300 хил. яйца с опасното вещество фипронил бяха хванати при проверка на Българската агенция за безопасност на храните.

Яйцата са произведени от 3 български птицеферми. Вече са иззети.

Те имат изписаната маркировка: 3БГ04001, 1БГ04001, 3БГ04003.

Част от партидите били пласирани в търговската мрежа в два големи обекта - в София и в още няколко по-малки около столицата.

От Земеделското министерство на извънреден брифинг предупредиха - ако някой е закупил яйца с тези кодове, да не ги консумира.

В момента трите големи птицеферми, от които са дошли партидите заразени яйца, са затворени. 

Според данните във фермите са открити 152 хил. заразени яйца, в складовете на търговските вериги - още 109 хил., а в дистрибуционната мрежа - около 99, 700 хил.

"Фипронилът определено не трябва да се намира в яйцата, независимо че е в малки количества. При откритите 25 микрограма на килограм яйца, вие трябва да консумирате 3 тона яйчени продукти в продължение на 1 месец, за да има негативни реакции върху вас", обясни пред Bulgaria ON AIR д-р Сергей Иванов от "Активни потребители".

Все пак той запита защо досега този препарат не е бил изтеглен от всички птицеферми, тъй като за веществото се говори от месеци и обвини контролните органи, че не са си свършили работата.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Мирела Дончева бе пред един от големите птицекомбината в село Поликраище, Велико Търново. Фермата има затворен цикъл на производство - от отглеждането на кокошките - носачки, до търгуването на яйцата.

Птиците биват хранени с фураж, произведен от птицефермата. Носачките ежедневно преминават ветеринарен контрол.

Фирмата разполага и със собствена база за птицевъдство, където отглежда кокошките за производството на стокови яйца. Притежава и сграда за отглеждане на подрастващи пилета.

Втората голяма ферма е семеен бизнес и се намира в Горна Оряховица. Собствениците са наели земеделска земя и се занимават със зърнепроизводство. 

Двете фирми притежават земи, върху които произвеждат фураж, с който отглеждат кокошките. И двете са с добро име в бранша и досега не е имало скандали около тях.