Румен Радев: Проектът за нови изтребители не може да отпадне

Президентът отхвърли твърдението на военния министър Красимир Каракачанов, че може да се търси вариант за ремонт на МиГ-29

21.08.2017 | 13:30 Редактор: Мария Аладжова
Румен Радев: Проектът за нови изтребители не може да отпадне

По никакъв начин не може да отпадне проекта за закупуване на нов изтребител за нуждите на Военновъздушните ни сили. Това коментира в Бургас президентът Румен Радев. Коментарът на държавния глава беше по повод изказване на военния министър Красимир Каракачанов, че може да се търси вариант за ремонт на наличните МиГ-29 .

"МиГ-29, колкото е добър като маневреност, не предоставя съвременни бойни способности, каквото и да му правим. Второ, ние трябва да мислим за съвместимост. Все пак България е член на НАТО. МиГ-29 не е съвместим с нашите партньори.Трето, като принцип трябва разходите за отбрана да бъдат ефективни. Вложените пари в МиГ-29 няма да ни дадат съвременни способности, а ще бъдат съизмерими до 2030 година с доставката на нов самолет. Първо трябва да решим какво правим с новия самолет и тогава вече да решим за колко време и как ние ще осигурим прехода към него чрез поддръжката на МиГ- 29", посочи Радев.

Във Военноморската база в Бургас държавният глава проведе среща с командния и личния състав на военните формирования. Той посочи, че бюджетът за отбрана трябва да се увеличи, но и да се разходва разумно. По думите на Румен Радев за България е важно да има силни военноморски сили, които не само да отстояват нашия военен суверенитет, но и нашите икономически и енергийни интереси.