Аеро българчето вече е с акт за раждане

Малкият Николай се роди в самолет, пътуващ към Франкфурт

18.08.2017 | 16:53 Редактор: Иван Берберов
Аеро българчето вече е с акт за раждане

Българчето, което се роди на борда на самолет на "Луфтханза", вече има акт за раждане. Той е единствен и уникален по рода си за България, тъй като в графата "място за раждане" е записан не град, а координати от международното въздушно пространство.

Актът за раждане на малкия Николай е съставен в посолството ни в Лондон, след което е изпратен в администрацията в Пазарджик, откъдето е майката.

Николай се роди на 26 юли по време на полет на "Луфтханза" от Богота до Франкфурт. 38-годишната Десислава дава живот на момченцето на 11 хиляди метра височина, докато самолетът прелита над Атлантическия океан. 

При пресъставянето на акта за раждане у нас се появил проблем със софтуера. 

"Нашият програмен продукт като максимум позиции, които можем да достигнем при набирането е 30. А в акта, който ни беше предоставен от посолството, позициите са 76", обясни Татяна Папазова от ГРАО-Пазарджик.

Наложило се актът да бъде пресъставен със съкращения. Малкият Николай е първото българче, родено във въздушното пространство. Това е и причината за неговия акт за раждане да се подходи като към изключителен случай, тъй като законът не предвижда подобна ситуация.

"Този акт беше съставен на принципа на деца, родени по време на пътуване с кораб. По същия принцип", добави още Папазова.

За момента е ясно, че Николай и семейството му ще останат да живеят в Пазарджик.