Работници бранят с протест завод Дунарит

Над 1300 души ще останат без препитание, ако предприятието затвори врати

09.08.2017 | 14:07 Редактор: Иван Берберов
Работници бранят с протест завод Дунарит

Работниците от военния завод "Дунарит" излизат на протест утре на "Дунав мост". Причината – стартирана е процедура за отнемане на лиценза на предприятието във връзка с обвинение към изпълнителния директор за злоупотреби. Ако фирмата затвори, без работа ще останат над 1300 души.

"Дунарит" дава хляб на цели семейства от Русе и региона. Сред тях са Христо и съпругата му, които имат две малки деца. Младият мъж работи в завода от осем години и е доволен от заплатата и социалните придобивки. 

Семейството се страхува какво ще правят и къде ще работят, ако заводът затвори, тъй като "сметките си вървят, а в Русе няма къде да се започне работа... не и за всички работници", оплака се Христо.

Формалната причина за отнемане на лиценза е обвинителен акт към изпълнителния директор. Повече подробности няма, тъй като става дума за класифицирана информация.

Според синдикатите в момента "Дунарит" е апетитна хапка, тъй като само за миналата година чистата му печалба е 29 млн.лв. В момента заводът има договори за близо 60 млн.долара, които ще бъдат провалени, ако се спре производството.

"Целта е една-единствена, запазване на работата на фабриката, запазване на работните места на над 1300 работещи в завода", отбеляза председателят на КНСБ Диана Георгиева.

За да спасят завода, работниците излизат утре в 13 часа на протест на граничния пункт "Дунав мост".